Lev livet langsomt

Lev livet langsomt


Ressource Description
Bogen indledes med et citat af Gahndi:
“Livet handler om andet og mere end at sætte tempoet op.”

Bogen er skrevet af Carl Honoré.

Bogens budskab

Forfatter og journalist Carls Honoré vågner op af fra sin “tidssyge” (altid at skulle skynde sig og klemme mere og mere ind i hver eneste time) i år 2000 i en lufthavn. For at udnytte tiden i køen ved gaten, læser han avis og standser op ved overskriften “Godnathistorier på et minut”. Han første indskydelse er yes, dem på jeg have. Men dernæst stiller han sig selv spørgsmålet: Er jeg blevet fuldkommen vanvittig?

Oplevelsen inspirerede ham til at skrive en bog om at sætte tempoet ned. Bogen udkom på engelsk i 2004.

I bogen undersøger Carl The Slowmovement, langsombevægelsen på følgende områder i livet:

  • Mad: At droppe hastværk ved bordet.
  • Byer: At blande gammelt og nyt.
  • Sind/krop: A healthy mind in a healthy body.
  • Lægevidenskab: Læger og tålmodighed.
  • Sex: En elsker med en langsom hånd.
  • Arbejde: Fordelene ved ikke at arbejde så hårdt.
  • Fritid: Betydningen af hvile.
  • Børn: At opdrage et barn uden hastværk.

Anmeldelse

En bog jeg kun kunne læse langsomt. Fordi jeg fik så mange aha oplevelser undervejs, som skulle fordøjes. Kunne i krop, tanker og følelser mærke, hvor meget jeg også ligger under for samfundets, de kollektive antagelser om,  at tempo er godt og giver de bedste resultater. Har ellers arbejdet en del med det, siden jeg fandt ud af at jeg er særligt sensitiv. Opdagede, at en del af mig så ned på det at være langsom. Ubevidst gav jeg hurtighed en større værdi.

Undervejs i læsningen mærkede jeg, at der inde i mig er en længsel, et naturligt behov for at “være” mere. Skabe mere balance mellem at være og gøre, mellem handling og refleksion, mellem langsomhed og hurtighed.

Carl skriver, at paradoksalt nok giver langsomme løsninger bedre resultater, som ironisk nok også nogle gange opstår hurtigere. Og at arbejde mindre ofte er det samme som at arbejde bedre.

“Verden bliver rigere, hvis vi gør plads til forskellige hastigheder.” er et andet citat i bogen.

Kan varmt anbefale bogen, som desværre er udsolgt på dansk. Men den kan lånes på biblioteker. Og den engelske udgave “In praise of Slow” kan fortsat købes.

God, langsom læsefornøjelse!

Bente Sønnichsen

Ressource Details