Fordybelsen er vejen tilbage til det naturlige

Tilbage til Nyt fra bestyrelsen

Fordybelsen er vejen tilbage til det naturlige

De sidste mange måneder har jeg haft fokus på den praksisfordybende forskning. Med et åbent mindset har jeg forholdt mig undersøgende til, hvad der fra et helhedsorienteret perspektiv ligger til grund for, at mange af os halter efter, løber stærkere, føler sig pressede, stressede og aldrig har tid nok.

Det hele blev for alvor sat i perspektiv, da jeg var til et foredrag med Hartmut Rosa, som jo er manden bag teorien om acellerationssamfundet og resonansbegrebet. Selv han havde strygende travlt, var forhastet i sin formidling, havde for meget han ville ud med på for kort tid, og havde samtidig lagt for mange ting ind i sin kalender, så han måtte gå under foredraget. En “forestilling” som trods stor visdom skabte dissonans, fordi budskaberne ikke blev understøttet af ro, nærvær, livsglæde og fordybelse.

🌿Langsommelighed, fordybelse og kreativitet🌿

Et på papiret stort paradoks.

Lige der slog det mig, – hvor meget fordybelsen indre som ydre nedprioriteres i dag – på både mikro, meso og makroniveau. Og når så endelig den vægtes, ja så er det i en ofte forhastet, instrumentel og indskrænket udgave.

Accelarationssamfundets hastighedsfulde energi er ufattelig svær ikke at blive revet med ind i. Det fordrer om noget andet bevidsthed om egne værdier, reflektion, indføling og indre styrke.

Vil vi væk fra et vækstbetonet samfund, og henimod nye bære – og bæredygtige spor må vi for alvor sætte os ind i hvad fordybelse er, hvordan vi fostrer det og hvilke trivselsfremmende vilkår det skaber. Vi må lære at fokusere, vælge til og fra- prioritere så rammerne for fordybelsen opstår.

Langsommeligheden er vel nok den vigtigste ingrediens på vejen tilbage til det naturlige. En vej hvor vi får tid og plads til pauser, til at mærke efter og reflektere. En proces hvor fordybelsen opstår naturligt – med naturlig trivsel og udvikling til følge.

Howard Gardner og mange andre kreativitets forskere peger i den forbindelse på nødvendigheden af fordybelse, hvis vi vil udvikle rammer der fostrer kreativitet. Det er i den optik en dyb misforståelse, at vi når vores mål og resultater hurtigere ved at traske forbi eller forsømme fordybelsen, fordi den netop er tæt forbundet med trivslen, kreativiteten og innovationen.

Fordybelsen skaber i sidste ende den naturlige balance i mennesket, – fra det indre til det ydre. Derfor må den også ligge som et grundlæggende fundament i vores tilgang til livet privat og arbejdsmæssigt – måske enda som en konkret regenerativ ledelsesfilosofi.

🌿Menneskekundskab for sensitive🌿

I det nye år ser jeg frem til sammen med mine fantastiske kollegaer i HSP foreningen at arbejde for at foreningens nye projekt “Menneskekundskab for sensitive” kommer rigtigt ud at leve.

De 12 ffere (fokus, fordybelse, fred, frihed, flow, fleksibilitet, forskellighed, fællesskab, følelser, fintfølende, forbundet, og formål) er blandt andet en integreret del af projektet som netop understøtter fordybelsen, fordi det er designet som et naturligt indre fordybelsessystem, der skaber et stærkt indre fundament og en stærk ydre handlekraft.

Hvad er fordybelse for dig – og hvad betyder den for dig?

Kh Sofia Viktoria

Tilbage til Nyt fra bestyrelsen