Særligt sensitiv og nyhedssøgende – nyhedsbrev af Elaine Aron

Særligt sensitiv og nyhedssøgende – nyhedsbrev af Elaine Aron


Ressource Description
profil af Elaine Aron
Elaine Aron nyhedsbrev maj 2006: Comfort Zone Online
Oversat og bearbejdet af Pia Larsen.

Personlighed og temperament:
Særligt sensitive med nyhedssøgende træk – HSP og HSS

I mit forrige nyhedsbrev skrev jeg om to nye teorier som viser, hvordan videnskaben begynder at forstå det særligt sensitive træk. Den ene teori er Behavioural Inhibition System (BIS), som kan være stærkere hos den særligt sensitive. BIS blev oprindeligt sat i forbindelse med angst, men ses nu som at have tre funktioner, hvoraf den ene ikke har noget at gøre med at fornemme fare, men blot at have opmærksomhed på, hvad der foregår og at få det bedste ud af de muligheder, der er til stede. Jeg har altid argumenteret for, og påvist i min egen research, at med medmindre HSP’ere har fået mange dårlige erfaringer, så de ser farer allevegne, er de ikke mere disponerede for angst end mennesker med et mindre aktiv BIS. Men HSP’ere mere bevidst til stede og mere opmærksomme end mennesker med et mindre aktivt BIS.

Ifølge denne teori bliver Behavioral Activiation System (BAS) aktiveret, når et menneske mærker en mulighed. Det vil straks sende os ud i livet for at få, det vi vil have, eller blot for at udforske og opleve. Mennesker med et stærkt BAS er naturligt mere nysgerrige, ivrige efter ”go for it”. Dette træk kaldes High Sensation Seeker (HSS, eller High Novelty Seeker), og på dansk ”nyhedssøgende”. I de første undersøgelser blev det nyhedssøgende aspekt forvekslet med impulsivitet eller højrisiko adfærd. Begæret efter et eller andet, også bare noget nyt, vil altid være en faktor for, hvor meget et menneske er villigt til at risikere, og det gælder også HSP’ere. For en HSP’er vil begæret hurtigt blive udmanøvreret af et stærkt BIS, hvis der er for høj en risiko involveret.

Om testen

Derfor måtte jeg lave en ny test til det nyhedssøgende træk, nemlig den reviderede HSS-test, som du finder nederst i nyhedsbrevet. Denne test er ikke underbygget af så meget research som HSP-testen, men den kan give dig en nogenlunde fornemmelse af din grad af HSS. Min udgave af testen har ikke de elementer af højrisiko eller meget risiko, som man kender fra andre HSS-tests.

HSS’ere er kendt for at kunne lide at tage ”fest-stoffer”, da de giver forskellige former for oplevelser af noget nyt, og derfor indeholder de fleste HSS-tests spørgsmål om ”fest-stoffer”. Men der er ikke mange HSP’ere, som ville svare ja til dette, selvom de også er HSS’ere, medmindre stoffet var sikkert og lovligt, hvilket ”fest-stoffer” almindeligvis ikke er. Så jeg omformulerede spørgsmålet, så det også inkluderer alkohol og endda kaffe. Jeg har også færre elementer om fysiske risici, men alligevel scorer mænd højere end kvinder på testen. Derfor lavede jeg forskellige normer for mænd og kvinder. Normerne er ikke faste – i andre sammenhænge og især i andre kulturer, kan der være andre normer.

Så hvad nu hvis du er HSP’er og også scorer højt i HSS-testen? Hvad betyder det for dig? Ligesom med din sensitivitet, kan jeg fortælle dig, hvordan de fleste HSP/HSS’ere er, og så kan du se, om du kan genkende dig selv. Men intet af det, jeg siger, vil være sandt for alle HSP’HSS’ere, for hver enkelt har så mange andre iboende træk og en lang række livserfaringer. Generelt har HSP/HSS’ere et stærkt begær efter at opleve noget nyt og nyde livets gode sider, men de er ikke villige til at tage en stor risiko for at opnå det. Der findes jo også masser af nydelse og nye oplevelser, uden at man behøver at risikere noget. HSP’ere som også er HSS’ere har en tendens til at udsøge sig netop sådan noget – er glade for risikofrie nye oplevelser, opsøger ivrigt nydelse, som ikke er farlig – og gør det i højere grad end HSP’ere, der ikke også er HSS’ere. På den anden side set er det utroligt, hvordan en HSP’er kan gøre fx en farlig sport sikker. Jeg kender HSP’ere, som dyrker hanggliding, og mange kan lide at stå på ski, scuba dykke og at ride. Men de gør det på en sikker måde. De kan være brandmænd eller arbejde indenfor politiet, og de bruger deres iagttagelsesevner og lave grad af impulsivitet til at udføre deres job så sikkert som muligt – og dermed ofte mere effektivt i det lange løb. Det er oplagt, at mange i disse jobs bliver meget gamle og det er bestemt muligt.

At være en HSP/HSS’er lyder nærmest som at forene det bedste fra flere verdener, gør det ikke? Og det tror jeg, at det kan være. Men de fleste HSP/HSS’ere vil fortælle dig, at det også er besværligt.

Problemet med at være HSP/HSS

Jeg bruger gerne et billede, som en HSP/HSS’er engang gav – at det er som at leve med den ene fod på gaspedalen og den anden på bremsen. Men i virkeligheden styrer begge sider med hver sine overvejelser om, hvordan livet skal leves, og hver sine strategier for at få sin vilje. Derfor føler en HSP/HSS’er sig ofte som to personer i løbende strid. Og HSS vinder som regel, fordi kombinationen af at være nysgerrig, konkurrencepræget (mere almindeligt i HSS) og risikovillig i hvert fald i vores kultur er mere beundrede end HSP-trækkene. Derfor føler HSP-siden sig ofte mindre magtfuld og bliver ofte domineret af HSS-siden.

Disse tanker fik mig til at sammenligne en HSP/HSS’er med et ægtepar, hvor den ene er HSP, men ikke HSS, og den anden er HSS, men ikke HSP. Ligesom det er med sådan et ægtepar, har en person med en HSP og en HSS indeni ingen problemer med kedsomhed, men har en masse konflikter. Så, præcis som i tilfældet med ægteparret, gælder det følgende anbefalinger:

1. Se på det som en pakkeløsning. Det du ikke kan lide ved den anden, er bare bagsiden af, hvad du godt kan lide. Er din HSP-side en lyseslukker med alle sine bekymringer? En forhindring for alt muligt? Den er også velovervejet. Den passer på dig, så du kan opleve nye ting en anden dag. Er den ubestemmelig og vil altid lige vente og se? Den er også en god strateg; den hjælper dig med til at vinde. Har den brug for al den nede-tid, dette kedsommelige laven ingenting, som forhindrer dig i at være med, når de andre er ude og udforske nye ting? Men den bearbejder, får nye indsigter og nye aspekter på enhver situation. Det er også at opleve nyt og at tilfredsstille din nysgerrighed. Det er bare en for form udforskning, som ikke kræver, at du skal afsted eller tage nogen risiko. Ret smart, når du først får øje på det på den måde.

Hvad ville din HSP-side sige? Føler den sig kørt over af HSS-siden? Trukket ind i risikofyldte situationer, nye voldsomme sportsgrene, rejser til steder med endnu flere sygdomme og kriminalitet? En anden måde at se på det er, at jo mere du, HSP-siden, prøver de her ting og lykkes med dem, jo mindre risikofyldt vil det synes næste gang. Og du vil se dig selv som mere og mere kompetent i alle slags situationer, ja ligeså kompetent som en ikke-HSP’er. Du vil måske endda nyde at være dig.

Giver HSS-siden dig aldrig chancen for at slappe af? I det mindste er dit liv meget interessant og fyldt med oplevelser, hvilket mange andre HSP’ere nok vil misunde dig. Får HSS-siden sin vilje alt for tit og scorer omverdenens støtte? I det mindste beskytter den dig, HSP-siden, mod dem, der ville misforstå dig og såre dine følelser.

Men, du har lidt ret; idet kulturen stimulerer og støtter HSS-siden mest, må du lære at sige klart NEJ, når det skal være NEJ.

Det er min erfaring, at alt dette er sværere for de HSP/HSS’ere, som har haft svære og stressede liv. Det gør, at de nu oplever verden som meget truende, hvilket frustrerer HSS-siden, og uden mening, hvilket alarmerer HSP-siden. De skammer sig mere, uanset hvilken side de viser frem og føler sig mere domineret af den fremtrædende side i stedet for blot at forestille sig, at de to sider kan leve sammen eller måske endda hjælpe hinanden. De bruger ofte al den kraft, som HSS-siden vil have, til at forsvare de dårlige følelser, de har for deres HSP-side. HSP-siden er vant til at have en hård tilværelse helt fra barndommen og er måske blevet udnyttet og har været magtesløs over for det, der skete. Så HSP-siden får kun lidt opmærksomhed, hvilket tillader HSS-siden at slide den helt ned, indtil den udvikler sygdom eller kroniske lidelser – den eneste måde HSP-siden kan få opfyldt sine behov, som er hvile, nærende omsorg, mindre stimulation og mulighed for at bearbejde. Desværre leder den bearbejdning til flere negative følelser, så den ulykkelige HSP/HSS’er er ofte ude af sengen hurtigst muligt i et forsøg på at undslippe HSP-siden endnu engang. Hvis HSP-siden dominerer, vil personen måske slet ikke forlade sengen, men lidelsen kan være mere psykologisk – smerter, agorafobi (pladsangst) og depression.

2. Sørg over det, der ikke kan være. Som en HSS’er, der også er HSP, vil du altid være begrænset i hvor meget nyt, hvor mange risici og stimulering, du kan håndtere. Som en HSP’er, der også er HSS, vil du ofte balancere lige på kanten til at være overstimuleret. Overanstrengt. For højt oppe at køre følelsesmæssigt. Du bliver nødt til at vænne dig til begge dine sider. Du finder ingen gode løsninger, før du accepterer dine vilkår fuldt ud.

3. Find kreative løsninger. Når du har accepteret tingene, som de er, kan du begynde at planlægge, hvordan du kan gøre begge dine sider lykkelige. Ja, det kan du faktisk. Se på de lykkelige parforhold, hvor den ene er HSP’er og den anden ikke. De finder løsninger. Det kan du også.

Så hvad nu, hvis HSS’eren kan lide storbyer, og HSP’eren finder dem overvældende?

Lad HSS’eren udforske en ny by med jævne mellemrum – for at finde de smukkeste stille steder, som HSP’eren kan nyde.

Vil HSP’eren gerne på landet? Lad HSS’eren udforske nye steder hver gang, steder som HSP’eren har en fornemmelse af vil være gode.

Vil HSP’eren bare gerne bliver derhjemme? Sørg for afveksling. Prøv ny mad. Se en videofilm, som HSP’eren normalt ville gå udenom og spol hurtigt forbi de ubehagelige scener. Anskaf et kæledyr, som er ligesom dig – en livlig hvalp som elsker at drøne rundt med HSS’eren og bagefter hviler tilfreds sammen med HSP’eren.

4. Brug hver side til at give DIG, det du gerne vil have. Du er andet og mere end HSP og HSS – der er et dig, som hverken er det ene eller det andet. Tænker du nogensinde på det? Dette dig har evner, værdier og mål, som er ret specifikke, og som ikke er defineret af din HSS’er og HSP’er. HSS’eren i dig vil gerne bruge de evner, leve efter de værdier og opnå de mål så hurtigt som muligt. Bare at leve på den måde, leve fuldt ud, kan være ganske fantastisk for HSS’eren. Men HSP’eren i dig ønsker virkelig at være sikker på, at det hele bliver gjort rigtigt. Der må ikke ske fejltagelser på grund impulsive beslutninger og dermed heller ingen dybt skuffende eller ydmygende nederlag. Se lige hvilken vinderkupon det er, hvis HSS’eren bruger HSP’eren til at få øje på alle de små finesser og kun handler, når sejren er så sikker som den kan blive, når man forbereder sig godt, og HSP’eren lader HSS’eren gå i gang, når timingen er rigtig. Når det kommer til stykket elsker alle HSP’ere succes. Men de kan ikke lykkes, hvis de ikke prøver. HSS’eren er den, der får det til at ske. Som én sagde om golf ”Ethvert slag, jeg ikke tager, er et sikkert nederlag”. DU skal vælge dit mål. Og lade din HSS’er svinge golfkøllen. Når HSP’eren har taget sigte.

De andre problemer med at være HSP/HSS: Nu hvor du kommer bedre ud af det med dig selv…

Hvad med andre mennesker? HSP/HSS’ere ser ud til at have sværere ved at finde den rigtige partner, fordi de i virkeligheden har brug for en anden HSP/HSS’er, og dem er der ikke så mange af. Du kan sikkert se problemet ellers – i begge tilfælde. Måske er det største problem, i hvert for den anden person, at indre konflikter bliver ”projiceret” over. Er en HSP/HSS’er sammen med en HSP’er, vil HSP’eren få skylden for mange af de problemer, som i virkeligheden skyldes den indre HSP’er hos HSP/HSS’eren. ”Du vil aldrig noget!”. Det samme vil ske, hvis en HSP/HSS’er bor sammen med en HSS’er, som bliver problemet, når HSP/HSS’eren glemmer sin egen HSS del og klager ”Du slider mig op. Kan vi ikke blive hjemme? Du forstår mig bare ikke”.

Jeg husker et par, hvor manden var HSS’er og hustruen HSP/HSS’ere. De var begge journalister og tilfældigvis på ferie et afsides sted, hvor der blev begået en forfærdelig terrorhandling. Som nyhedsreportere for en avis i en stor by – og de eneste reportere, som allerede var på stedet – havde de chancen, og selvfølgelig også nyhedsreporterens pligt, til at rapportere fra stedet. Manden, som var HSS’ere, var i stand til at skrive om katastrofen uden at blive alt for rystet og var endda taknemmelig for, at han havde fået denne mulighed for at booste sin karriere. Kvinden, som var HSP/HSS’er, kunne ikke skrive i flere dage (selvom det, hun faktisk skrev, var dybt meningsfuldt). Hun var for chokeret, næsten som om hun selv havde været til stede i natklubben.

Da hun talte med mig, gik det op for hende, at hun havde valgt at arbejde med avisjournalistik på grund af sin HSS-side, men hun var nødt at tænke grundigt over typen af nyhedsrapportering i fremtiden på grund af sin HSP-side. Jeg ved ikke, hvad der skete med deres forhold, men de lærte bestemt en del om de problemer, de allerede havde – og som alle par har.

Dette leder til den samme problematik med job og arbejde: HSP/HSS’ere har svært ved at finde et arbejde, som tilfredsstiller begge sider. Det er nok den vigtigste overvejelse, når man forsøger at finde det rigtige job, det rigtige kald.

Jeg ved, at du gerne vil have råd om parforhold og job for HSP/HSS’ere, men det er virkelig et unikt problem for hvert enkelt menneske. Hvad angår job, så har jeg lagt mærke til, at HSP/HSS’ere lader til at være de ideelle interviewere. De er meget nysgerrige og kan lide at møde nye mennesker, i hvert fald i et struktureret miljø, og de bruger deres sensitivitet til at komme ind i den anden persons verden og stille de rigtige spørgsmål. Måske vil denne observation sætte nye tanker i gang om andre jobtyper, hvor der er en vis beskyttelse og struktur, som forebygger, at man bliver overvældet af konstante ændringer, men hvor der samtidigt sker noget nyt løbende (nye klasser, hvis du er lærer – nye patienter, hvis du er i sundhedssektoren – nye kunder, hvis du er i salg eller kundeservice – nye produkter, hvis du er i marketing – osv?)

Skjul ikke nogen af dine sider

HSP/HSS’ere er ofte i stand til at gemme deres sensitive side for andre, enten potentielle partnere eller arbejdsgivere. Men selvom du ikke siger det lige med det samme, så lad være med at lade som om den sensitive side ikke er der. Dette var noget andet, som jeg lærte af en HSP/HSS’ere. Hun oplevede, at hun tiltrak HSS-mænd, fordi hun gemte sit HSP-selv, hvilket er ret let at gøre når du dater, i hvert fald i starten. Du har bare ”travlt” når du har brug for tid alene eller når han vil noget, som din HSP-side ikke kan lide. Hun sagde, at det lige var gået op for hende, at hun spildte både sin egen og mændenes tid ved at skjule sin sensitivitet. Hun ville begynde at vise begge sider, kombinationen, fra starten.

Jeg håber også, at hun var i stand til at udstråle stolthed over begge sine sider og at lære andre at sætte pris på dem også. Bliv ikke fristet til at tænke på HSP-siden som en begrænsning og tale om den på den måde til en HSS’er: ”Det er irriterende, at jeg ikke kan arbejde hele dagen og feste hele natten”. Din HSP-side tilfører så meget til din HSS-side, som ellers ville gå glip af finesserne, bare kaste sig ud i alting og have meget mindre at tilbyde verden – og meget mindre bevidsthed, følelse, kontakt og glæde. En ting, som min research har vist er, at HSP’ere føler lykke mere intenst end andre. Så – må HSS’eren i dit liv, både indeni dig og udenfor dig, give dig nye oplevelser at glædes ved, og må HSP’eren i dig give dig ekstra dybde i den glæde.

Nu, hvor du ved, hvad det er at være High Sensation Seeker (HSS), nyhedssøgende, kan du tage testen.

Ressource Details