Særligt sensitive kan få forkert behandling i psykoterapi

Særligt sensitive kan få forkert behandling i psykoterapi


Ressource Description
psykolog taler med ung mand der tager sig til hovedet

Modelfoto

Tak til Ilse Sand for dette tankevækkende indlæg fra hendes blog

Hvis behandleren ikke kender til karaktertrækket, sker der nemlig ind imellem det, at han ell…er hun forsøger at hjælpe sin klient med at blive lige så hurtig og overfladisk som de fleste andre. Og den sensitive klient arbejder med så godt hun kan. Hun har typisk hele livet forsøgt at opføre sig som om, hun er mere robust, end tilfældet er og håbet, at det, hun finder forkert ved sig selv, kan forsvinde.

Men begge overser, at det ”forkerte” er et medfødt karaktertræk, som man ikke kan ændre og som lige såvel er en fordel som en ulempe. Og i stedet for at opgive projektet fortsætter mange Særligt sensitive mennesker med at gå i terapi i flere år, og får det nogle gange kun dårligere, fordi de påtager sig skylden for, at behandlingen ikke virker – og føler sig endnu mere uduelige eller forkerte.

Nogle terapeuter fortæller deres særligt sensitive klienter, at det er dårligt at tænke før man taler og det gælder om at lære at være mere umiddelbar, bekymre sig noget mindre og bare tale uden at tænke så meget over det. Men hvis den sensitive skal lære det, gør hun vold på sin egen natur, som netop er at være forberedt. For særligt sensitive er det er god strategi, at være omhyggelig med kommunikationen, da de typisk hader ufred og skænderier og derfor gerne vil udtrykke sig empatisk og med omsorg for den, der er lytter.

De bryder sig heller ikke om overfladiske samtaler, som netop ofte bliver resultatet, hvis man bare taler uden at tænke først, men blot følger sine indskydelser og lader samtalen være styret af tilfældige indfald, som den ene eller den anden lige får i øjeblikket. Hvis man gerne vil have en samtale med dybde og betydning, kræver det, at man disciplinerer sig lidt og holder forstyrrende indfald tilbage. Og det er lige præcist hvad særligt sensitive mennesker typisk er gode til.

Mange Særligt sensitive mennesker har hele livet fået at vide at de var alt for følsomme og følt sig så forkerte, at de har udviklet angst, depression eller andre problemer. I så fald er det en god idé at modtage terapi for de andre problemer, man har.

Men selve det særligt sensitive karaktertræk kræver ikke behandling. Det gælder tvært imod om at lære at acceptere og elske sig selv, som man er. At tage hensyn til sin følsomhed og give sig selv lov til at være langsom og dyb, selv om det ikke er særlig populært i vores tid.

Skrevet af Ilse Sand

Ressource Details