Dit sensitive barn – en guide til en bedre hverdag er skrevet på baggrund af erfaringer og eksempler fra flere end 50 forældre om alt fra søvn, mad, legekammerater og venskaber over søskende til nedsmeltninger, højtider, tøj, der kradser, og meget mere.
Bogen er skrevet af Emilie Jahnnie Sigård.
Emilie Jahnnie Sigård har tidligere lavet nogle fine cd’er med meditationer og øvelser til sensitive mennesker. Nu har hun udgivet en bog.
Pressemeddelelse
I ny bog giver psykolog og kunstner et anderledes bud på, hvordan livet leves med sensitivitet og sårbarhed
Sensitivitet er andet og mere end et medfødt træk. Gennem talrige sager fra praksis, breve fra sensitive hjerter, og selvbiografiske brudstykker, ses det sansestærke og sensitive menneske indefra.
Det er en af tidens store trends, at tale om at være ”særlig sensitiv” da det har givet mange mennesker en ny og mere positivt selvopfattelse. Sårbarhed, eksistentiel angst og stress kan ses i et nyt lys. Det at være et ekstraordinært følsomt og sansende menneske skal forstås som en måde at fungere på, der har sine styrker og udfordringer, og ikke som en ulempe eller en svaghed. Bogen ” Det sensitive hjerte – når alle døre står åbne” tager læseren på en kreativ og dybdepsykologisk rejse gennem talrige sager fra den psykologiske praksis, og breve fra sensitive mennesker, men også gennem poetiske og selvbiografiske brudstykker fra forfatterens eget liv med et sensitivt og sårbart hjerte. Der differentieres mellem den sårbarhed, der slår livet i stykker, og den, der åbner rummet mellem mennesker.
Bogen bevæger sig fra samfundets og familiens betydning og ind i dybdepsykologiske rum, hvor psykisk smerte såvel som sensitive ressourcer behandles gennem både kreative udtryk og psykologfaglige udredninger. Samtidig byder bogen på kreative øvelser og terapeutiske metoder. Fokus er lagt på vigtigheden af selvaccept, selvkærlighed og følelsesmæssig bevidsthed. Der redegøres for betydning af, hvordan den psykiske energi administreres og på, hvordan den kan stjæles igennem energivampyrisme og magtudøvelse. På samme måde behandles det sensitive hjertes position i kærlighedsforhold og relationer. Forfatteren bevæger sig i nogen grad væk fra ” særlig sensitivitet” og ser i højere grad på en lang række omstændigheder, der påvirker, hvordan en det sensitive og sårbare opleves. Bogen kan både læses af mennesker, der lever med et meget sensitivt hjerte, men også af mennesker, der møder en ny sårbarhed gennem eksistentielle kriser.
Forfatteren Emilie Jahnnie Sigård har mange års erfaring som psykolog og har egen praksis i Lyngby, Hun er desuden digter og sanger og udgav i 2014 albummet ”Evigheden og jeg ” der nu fungerer som bogens poetiske soundtrack. Emilie Jahnnie har desuden udgivet 2 CD´ er med øvelser og meditationer til sensitive mennesker.
Anmeldelse
En del sensitive mennesker kender nok Emilies omsorgsfulde cd’er for sensitive. Jeg har selv været glad for de cd’er. Nu har hun lavet en bog – en terapeutisk rejse gennem de indre rum som sensitiviteten rummer og giver adgang til.
Emilie opfatter smukt sensitiviteten som udtryk for bevægelighed og vil gerne bevare ‘forestillingen om det sensitive hjerte som en fritflydende tilstand”. Der gives altså ingen færdige opskrifter i bogen, som i stedet inviterer læseren med en rejse, hvis formål er at ”heale, forløse og bringe balance i de strukturer, der bringer os væk fra glæden ved at have et sensitivt hjerte. Sensitiviteten er en meget smuk kvalitet, og den sårbarhed som åbner for dørene mellem mennesker og som blotlægger hjertets dybeste kvaliteter, er netop uendelig smuk”.
De mange rum inkluderer Emilies egne rum som kunstner og som psykolog. Af andre rum vil jeg nævne: familien, selvkærlighed, smerterummet, den gode selvfortælling, kroppen, energiregnskab og energi vampyrer, spiritualitet, sensitive ressourcer, børn og unge, parforhold og relationer.
Bogen minder ikke om andre bøger om sensitivitet. Den har helt sin egen stemme – med al sin styrke, sårbarhed, søgen, nænsomhed og stolte mod. Bogen cirkler igennem forskellige rum med både tekster fra Emilies sange, digte, fotos, psykologens dybe faglige viden, konkrete forslag til selvomsorg og mange cases både fra klienter og fra forfatterens eget liv. Alt beskrevet i et letflydende og letforståeligt sprog.
Jeg holder af, at bogen er så søgende og ikke-autoritær. På den måde bliver jeg hjulpet til selv at tage ansvaret for hvilke ting i bogen, der giver mening for mig lige nu. Ikke mange faglitterære forfattere ville turde give udtryk for egen søgen ved ofte at skrive ’efter min mening’ eller ’jeg mener, efter 15 år som psykolog, at … ‘. Jeg holder af denne ydmyghed og respekt hos Emilie. Den er helende. Som bogen i øvrigt.
Jeg holder af, at bogen også besøger det spirituelle rum. Personligt har jeg længtes efter en bog med følgende afsnits-overskrifter: Billedet af Gud, Sensitive engle, Vi er lys.
Emilie skriver selv at hun har muntret sig lidt over at have ”skrevet en bog til det sensitive hjerte, der ikke (…) er for sarte sjæle”. Og det er rigtigt nok. Man sidder ikke og skraldgriner. Mange af caseeksemplerne er lidt hårde at læse, fordi jeg som sensitiv kan sætte mig ind i, hvordan hovedpersonen har det. Men der er som regel en (for)løsning som atter inviterer håbet og energien ind.
Jeg kunne godt have brugt en beskrivelse af, hvorfor kapitlerne kommer i den rækkefølge, de nu gør. En slags læsevejledning i denne cirkulære og flydende bog. Men det skyldes nok mest, at vi er vant til at bøger skrider fremad i en mere eller mindre logisk linearitet.
Jeg kunne godt forestille mig, at bogens mange og meget relevante temaer kunne have været fordelt på flere bøger. Bogen er lang: 414 sider med illustrationer. Jeg vil nødig gå glip af noget i bogen, men er nødt til at lystlæse hist og pist og så lægge bogen fra mig for at tygge mentalt. Jeg har heller ikke læst det hele endnu.
Jeg er taknemmelig over, at også denne bog findes. Den er fra et stærkt og sensitivt hjerte til et andet.
Ingemaje Lotus Lange