OM FORENINGEN

Foreningens vision

Foreningens vision er at almenmenneskeliggøre sensitivitet i samfundet igennem et ligeværdigt og anerkendende menneskesyn. Et samfund, hvor kærligheden er fundamentet for mangfoldighed, diversitet og helhedstænkning. Et samfund bestående af universelle rammer og strukturer med plads til sanser, følelser og det hele menneskes naturlige udvikling.

Foreningens værdigrundlag

Foreningen er bygget på et fundament af kærlighed, der anerkender, respekterer og rummer diversitet. Med tillidsfulde, rene og medfølende intentioner inspirerer vi til at almenmenneskeliggøre sensitivitet i samfundet – og skabe bedre vilkår for alle. Vi er medansvarlige for at integrere et kærligt og ligeværdigt menneskesyn, der forholder sig helhedsorienteret til menneskers trivsel og ressourcer på mikro- og makroniveau.

Vi er forskellige som mennesker. Det er forskelligt, hvad der motiverer os hver især og hvad vi finder værdifuldt. Det er også forskelligt, hvad vi hver især er gode til, og hvordan vi bedst tilegner os ny viden og kompetencer. Forskelligheden findes også i graden af menneskers sensitivitet. Foreningen har et medansvar for at fremme mangfoldighed i samfundet. Vi inspirerer til, at forskelligheder ses som en styrke, der bidrager til inspiration, livsglæde, rigdom og balance.

Mennesker er flokdyr og har behov for at føle sig inkluderet i et fællesskab. At føle sig mødt, forstået, accepteret og samhørig med andre er et grundvilkår for at kunne trives. Oplevelsen af samhørighed har afgørende betydning for vores følelse af tryghed og oplevelse af mening med livet. Gennem forbundetheden med andre kan vi komme i kontakt med os selv, udfolde vores potentiale og samskabe med hinanden. Foreningen er medansvarlig for at skabe fællesskaber og universelle løsninger i samfundet, der øger samhørigheden blandt alle.

Mennesker har brug for at trives for at kunne udvikle sig og lære. Når vi færdes i rammer, der tilgodeser menneskers forskelligheder og understøtter os sanseligt og følelsesmæssigt, så oplever vi at mestre livet og vores kognitive ressourcer udvides. Foreningen understøtter øget trivsel i samfundet gennem et fokus på individuelle styrker, sundhedsfremme, kontekstrettede indsatser og et helhedssyn.

Det er afgørende for menneskers trivsel, at vi har muligheden for at udvikle den ubevidste- og følelsesmæssige intelligens. Med en veludviklet ubevidst intelligens (intuitionen og kontakten til os selv) kan vi fornemme andres behov og træffe gode beslutninger for os selv og andre. Med en veludviklet følelsesmæssig intelligens (selvindsigt og empati) kan vi bedre lytte, rumme og respektere andre. Foreningen skaber plads til det hele menneskes udvikling og inspirerer til, at vi som samfund anerkender den ubevidste- og følelsesmæssige intelligens på lige fod med andre former for intelligenser.

Foreningen er drevet at meningsfuldhed. Mennesker har brug for at føle mening i tilværelsen for at kunne finde motivation til at gøre en indsats og bidrage naturligt til samfundet. Igennem det meningsfulde kan vi opnå en helt særlig kontakt med os selv, som får os til at føle os hele. En indre livsglæde og dyb kærlighed til os selv, til andre mennesker, og til livet i sin rene eksistens. Med de dybe, meningsfulde relationer og det meningsfulde arbejde mærker vi livsgnisten. Vi inspirerer til mere meningsfuldhed i samfundet, i private og professionelle fællesskaber og i livet som helhed.

Med respekt for andre viser vi vej gennem modige handlinger, der er sat fri af andres meninger, tanker og reaktioner. Foreningen inspirerer til, at mennesker finder modet til at lytte til den indre stemme og realisere egne drømme. Vi er medansvarlige for at mod, kreativitet, egenomsorg og selvansvar understøttes i samfundet.

Samskabelse

Medlemmer fordelt i regioner

Sekretariatet

Jannie Rydahl

Ekstern kommunikation
Politik og samfund
Forskning
helle-norvin-hsp-foreningens-sekretariat-2-w100

Helle Norvin Ahlstrand

Ekstern kommunikation
Virksomheder og foreninger
Sociale medier

Sofia Viktoria Christensen

Intern kommunikation
Fagpersoner og medlemmer
Arbejdskultur

Anette Enkebøll

Administration
Marketing
Økonomi

Foreningens historie

2024
Ny i bestyrelsen
Ny i bestyrelsen
Sofia Viktoria Christensen tiltræder maj 2024. Valgt som næstforperson juni 2024.
2023
Ny i bestyrelsen
Ny i bestyrelsen
Jannie Rydahl tiltræder marts 2023. Valgt som forperson juni 2024.
2022
Ny i bestyrelsen
Ny i bestyrelsen
Per Nørbo tiltræder januar 2022 (fratrådt 2024)
2021
Ny i bestyrelsen
Ny i bestyrelsen
Dorthe Kastberg tiltræder marts 2021 (fratrådt 2024)
2020
Ny i bestyrelsen
Ny i bestyrelsen
Anette Enkebøll tiltræder november 2020. Valgt som kasserer juni 2024.
2019
Ny i bestyrelsen
Ny i bestyrelsen
Heidie Kosiara tiltræder september 2019 (fratrådt 2021)
2015
Ny i bestyrelsen
Ny i bestyrelsen
Bente Sønnichsen tiltræder marts 2015 (fratrådt 2020)
Nye i bestyrelsen
Følgende personer har periodevis været med i bestyrelsen: Birgitte Hermansen (næstforperson), Gitte Barrington, Inge Lauridsen og Lindy Madsen.
2012
Ny forperson
Ny forperson
Athina Delskov deltog aktivt i foreningens reorganisering i 2011 og blev ny forperson i 2012 (fratrådt 2024). Udnævnt som æresmedlem i 2024.
Ny i bestyrelsen
Lars Lolk forlod bestyrelsen primo 2012.
2005
Grundlæggelse af foreningen
HSP foreningen grundlægges i 2005 af Linda Skougaard og Johnni Jakobsen

HSP foreningens eksistensberettigelse

Det er foreningens intention at gøre livet lettere og rigere for særligt sensitive mennesker og deres omgivelser.

Vi ser, at vi som sensitive mennesker kan skabe os et meget bedre liv, hvis vi forstår vores egen sensitivitet, accepterer den og prøver at forme livet, så det passer en hel del bedre til den, vi er. Det kan vi ikke, så længe vi ikke selv forstår, hvad det handler om.

Det hjælper også gevaldigt, hvis vi kan skabe forståelse i omgivelserne gennem dialog og kreativ problemløsning – eller endnu bedre, hvis der er en generel forståelse i det omliggende samfund af, hvad det sensitive personlighedstræk består i.

Derfor vil vi i foreningen gerne oplyse.

Vi ser også, at der ofte skal en intensiv proces til, når man har opdaget sin sensitivitet, før man har den dybe forståelse og gradvis kan ændre sit liv. I denne periode kan det være meget nyttigt at kunne udveksle med andre sensitive. Det vil vi gerne skabe mulighed for.

For nogle er det også gavnligt at søge hjælp for at opløse hæmmende overbevisninger og beslutninger, der er taget under pres fra uforstående omgivelser og ud fra egen manglende forståelse og accept. Der kan også være traumatiske oplevelser, der skal forløses. Derfor formidler vi info om fagpersoner, der forstår sig på sensitivitet.

Der er mange vinkler til personlig frigørelse. Dem vil vi i foreningen gøre opmærksom på.

Det sensitive personlighedstræk har en lang række styrker, der kan komme i spil, når der er et godt match med omgivelserne.

Dette gælder især i forhold til børn og unges familier, daginstitutioner, skoler og videregående uddannelser.

Og det gælder også i forhold til virksomheder og offentlige institutioners ledelse og medarbejdere samt i forhold til arbejdets mening og indhold – og arbejdsbetingelserne.

Det kræver viden og forståelse for sensitivitet, for at skabe et sådant match.

Nogle af de gængse værdier og normer passer ikke til sensitive mennesker. Derfor er det vigtigt for os, at oplyse og bevidstgøre om de implicitte værdier og overbevisninger og sætte spørgsmål ved dem. Og samtidig tilbyde alternative/supplerende overbevisninger og værdier.

Krop, sind og ånd er tre dele af det, der gør os til hele mennesker. Kroppen er vores fysiske form, der giver os styrke og forbindelse til verden omkring os. Sindet rummer vores tanker, følelser og evnen til at forstå og lære. Ånden repræsenterer vores dybere, mere intuitive side – den del, der søger mening og forbindelse til noget større. Når de tre dele arbejder sammen, skaber det balance og velvære. Men hvis én del bliver forsømt, kan det påvirke hele vores liv. Ofte er det ånden der forsømmes. Nogle kalder ånden for sjælen eller den ubevidste intelligens.

Anerkendelsen af den ubevidste intelligens i vores samfund har ringe kår – også selv om videnskaben har evidens nok til at dokumentere, at krop, sind og ånd er forbundet. En indsigt vi har fået gennem bl.a. kvantefysikken der fastslår, at alt omkring os er energi, som hænger sammen og påvirker hinanden. Kvantefysikken angiver ligeledes, at hjertet er kroppens stærkeste energicenter, der er forbundet med underbevidstheden, som kan bearbejde information op til en million gange hurtigere end hjernen. Forskere forklarer, at hjertet har sit eget neurale netværk, der gør det i stand til selvstændigt at sanse, føle, lære og huske – uafhængigt af hjernen i kraniet.

Mennesket bliver udsat for millioner af sansninger hver dag, men ikke alt erkendes bevidst, for det kan vi ikke rumme. Alle sansninger registreres dog og lagres i et gigantisk, ubevidst informationsnetværk, som er grundlaget for vores opfattelse af virkeligheden og dermed vores samspil med andre.

Problemet er dog, at vores moderne samfund gør det svært at være i kontakt med vores ubevidste intelligens. Vi bliver presset til at være effektive og tænke logisk hele tiden. Dette er særligt problematisk, for os der er mere sensitive af natur, for fratages vi muligheden for at benytte vores fornemmelser, følelser, intuition og andre udtryk for ubevidst intelligens kan det få alvorlige konsekvenser for den naturlige udvikling. Hvis vi ikke giver os selv tid og rum til det, kan det gå ud over vores trivsel og mentale balance.

Derfor vil foreningen sætte fokus på den ubevidste og følelsesmæssige intelligens, som en naturlig del af det at være menneske, for at fremme den generelle trivsel i samfundet.