Nyhedssøgende og sensitiv

Nyhedssøgende og sensitiv


Ressource Description
4 glade drenge holder armene om hinanden
Her deler vi et nyhedsbrev, af ældre dato, fra Lise og Martin August med gode råd til dig, som er både nyhedssøgende og sensitiv.

Tema: Søger du en bremse?

Inspiration til sensitive med sensationssøgende (nyhedssøgende) træk.

Det sensationssøgende personlighedstræk hænger sammen med en stor nysgerrighed. Du kan have let ved at kede dig. Derfor kan du anstrenge dig for at finde på nye ting i stedet for at gentage det, du kender godt. Genkender du trækket i høj grad, vil du være tilskyndet til at kaste dig lige ud i nye ting og få nogle erfaringer. Tilbøjeligheden kan trække i en helt anden retning end dine sensitive træk, som vil få dig til at standse op og tænke dig godt om, inden du kaster dig ud i noget nyt.

Test: Er du nyhedssøgende og sensitiv?

Sensationssøgende og sensitiv?

Hvis du er sensationssøgende og ikke sensitiv, kan du være impulsiv og opsøge situationer, hvor du løber en risiko, økonomisk, fysisk, følelsesmæssigt osv.
Hvis du er sensationssøgende og også sensitiv, vil du typisk være mindre impulsiv og fravælge alt for risikable situationer. Men du kan alligevel godt lide variation, udfordring, spænding og stimulation.
Du vil måske indimellem løbe risici, som andre særligt sensitive ikke ville gøre. Når det går godt, kan det give stor lykke. Når det er svært, kan det gøre meget ondt. Smerten kan være mere intens at bære for dig end for de mindre sensitive, der løber samme risiko. Det hænger sammen med den høje grad af følsomhed i det sensitive nervesystem.

Speeder-bremse dilemmaet

Kender du oplevelsen af en indre splittelse? Den sensitive side af personligheden forsøger at bremse op og skære ned i stimulation. Den sensationssøgende side af personligheden trykker på speederen og søger mere udfordring og stimulation. Fordi du ofte kan have lyst til at trykke på speeder og bremse samtidig, kan det være svært at finde en stabil kurs i livet.
Vejen til et godt liv med de indre modsætninger finder du ved at få de to sider til at samarbejde, i stedet for at modarbejde hinanden.

3 grunde til at speederen kan vinde lidt for ofte

  1. Pres fra tidsånden og andre i dine omgivelser
    Som sensitiv kan du være ekstra påvirket af pres fra tidsånden og andre i dine omgivelser. Vi hører typisk sensitive fortælle, at de oplever krav om: Du skal være “på”, du skal være hurtig og nå meget på kort tid, du skal være aktiv og engageret osv. De krav kan du som sensitiv godt leve op til, og den sensationssøgende side af din personlighed elsker at gøre det. Men du har brug for pauser, hvor du lader batterierne op og finder ro. Holder du ikke disse pauser, bliver du typisk overstimuleret og anspændt. Der er risiko for, at det aktive liv bliver “for meget af det gode”.
  2. Trangen til at søge stimulation stiger, når du er overstimuleret
    Når du som et sensationssøgende sensitivt menneske får for meget stimulation, vil du typisk få en indre trang til at søge endnu mere stimulation. Med andre ord kan det godt være svært for dig at forbinde dig med bremsen i lige præcis de situationer, hvor du har allerstørst brug for at bremse op.
  3. Dine forældre, søskende og andre forbilleders eksempel
    Hvis nogle af de mennesker, der har været dine forbilleder gennem barndom og tidlig ungdom har haft svært ved at “finde bremsen”, kan du som sensitiv være ekstra modtagelig og kopiere deres eksempel. Hvis du er forælder til et sensationssøgende sensitivt barn, er det vigtigt, at du forsøger at være en model, der er værd at kopiere.

3 gode råd til din hverdag
Disse råd har hjulpet mange sensitive mennesker med sensationssøgende træk. De kan typisk også hjælpe dig, hvis du er sensitiv og har udadvendte eller nyhedssøgende træk.

  1. Stil din nysgerrighed på “indre” områder
    Hvordan kan du stimulere dig selv på “indre” områder? Når du har dybe samtaler om vedkommende emner, hvor du føler, at samtalen “rykker”. Når du sætter indre mål for din personlige udvikling. Når du får ny viden ved at læse, skrive, høre musik, selv spille musik, se malerier, selv male osv. Hver gang du giver dig selv udfordringer, som handler om det indre liv og en kreativ udfoldelse, vil du typisk opleve, at den sensitive og sensationssøgende side “spiller sammen”. Du bliver stimuleret, men ikke overvældet. Skab plads til flest muligt af disse aktiviteter i din hverdag.
  2. Stræb efter en retfærdig magtfordeling mellem den sensitive og den sensationssøgende side
    Lad ikke den sensationssøgende side sejre hver gang, du står over for beslutninger, vær fair over for begge sider af dig selv. Både i små og store valg. Sæt dig for at skabe en balance, hvor begge sider af din personlighed kommer til orde i din indre dialog. F.eks. kan den sensationssøgende side ønske en rejse til centralafrika, mens den sensitive side ønsker at gå hjemme og sysle i ferien. Går du på kompromis, ender du måske med en rejse til Italien. Eller du vælger én uge med en eksotisk rejse og én uge hjemme, så hver side af personligheden får en drøm opfyldt. Lad begge sider af personligheden få indflydelse på dit liv.
  3. Styrk din bremse og din evne til at forbinde dig med den
    Vær bevidst om, at du kan sætte for mange skibe i søen, når du bliver overstimuleret. Træn dig selv i dagligt at holde små pauser, hvor du hviler i din indre ro (i stedet for at flygte fra den). Især inden du træffer vigtige beslutninger, der har betydning for din fremtid. Søg at “slukke for” enhver selvkritik, når du søger indad for at finde ro. Selvkritik kan blot gøre dig endnu mere overstimuleret. Husk at den sensationssøgende side godt kan blive urolig, når du bliver bedre til at bevare forbindelsen til din krop. Se denne uro som et “godt tegn” og opbyg evnen til indimellem at sige tydeligt NEJ, når du mærker trangen til ny stimulation. Din gevinst er følelsen af rødder og et solidt centrum indeni.
Ressource Details