The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions

The highly sensitive brain: an fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions


Ressource Description
profil af Elaine Aron
Bianca P. Acevedo, Elaine N. Aron, Arthur Aron, Matthew-Donald Sangster, Nancy Collins & Lucy L. Brown. (2014) Department of Psychological and Brain Sciences, University of California, Santa Barbara

Baggrund: Teori og forskning tyder på, at sensorisk bearbejdningsfølsomhed (SPS), der findes i omkring 20 % af mennesker og over 100 andre arter, er et træk forbundet med større følsomhed og lydhørhed over for miljøet og sociale stimuli. Selvrapporteringsstudier har vist, at personer med høj SPS er stærkt påvirket af andres humør, men ingen tidligere undersøgelse har undersøgt neurale systemer, der reagerer på andres følelser.

Metoder: Denne undersøgelse undersøgte de neurale korrelater af SPS (målt ved standard kortformede Highly Sensitive Person [HSP] skala) blandt 18 deltagere (10 kvinder), mens de så billeder af deres romantiske partnere og af fremmede, der viser positive, negative eller neutrale ansigtsudtryk. Med et års mellemrum blev 13 af de 18 deltagere scannet to gange.

Resultater: På tværs af alle tilstande var HSP-scoringer forbundet med øget hjerneaktivering af regioner involveret i opmærksomheds- og handlingsplanlægning (i det cingulate og præmotoriske område [PMA]). For glade og triste fotoforhold var SPS forbundet med aktivering af hjerneområder involveret i bevidsthed, integration af sensorisk information, empati og handlingsplanlægning (f.eks. cingulate, insula, inferior frontal gyrus [IFG], middle temporal gyrus [MTG], og PMA).

Konklusioner: Som forudsagt, for partnerbilleder og for glade ansigtsbilleder, var HSP-score forbundet med stærkere aktivering af hjerneområder involveret i bevidsthed, empati og selv-andre-bearbejdning. Disse resultater giver bevis for, at bevidsthed og lydhørhed er grundlæggende træk ved SPS, og viser, hvordan hjernen kan mediere disse egenskaber.

Ressource Details